Psykologisk Klinik v/ Ragnar Stefánsson

Non-Duality

En gang sagde en klient til mig: "jeg ønsker bare at nyde livet". Umiddelbart var der ingenting at sige til dette enkle og letforståelige ønske. Det var også nemt at leve sig ind i hendes tåre, når de trillede ned ad kinderne, og hun fortalte om alle de forhindringer, der stod i vejen for, at hun kunne nyde sit liv.

Traditionelt så ville terapien beskæftige sig med hendes lidelse og forhindringer. Den terapeutiske undersøgelse ville måske finde frem til, at hun led af depression og at hendes negative selvopfattelse havde rødder i omsorgssvigt fra barndommen.

Terapi er altid et forsøg på, at lave om på noget over tid.

Men hvis vi igen kigger på den uskyldige sætning "jeg ønsker bare at nyde livet", så kan vi se, at den består af en person, der oplever noget, og det oplevede, og at den kan dermed anskues fra mindst to synsvinkler.

Non-duality er en undersøgelse af, hvem er det, som oplever i nuet. Den forsøger ikke at ændre noget som helst - men den sætter et klart spørgsmålstegn til det vi tager for givet.

Alle har vi en ide om hvem vi er. Vi er født med et temperament, bestemt udsende og køn, følelsesliv samt færdigheden til at tænke og analysere. I et samspil med vores omgivelser, har vi så udviklet en ide om hvem vi er. Men det er en ide, en konstruktion; vi kan ikke være det vi lærte, vi er den der lærte - og der er en stor forskel på dette.

Forestil dig et øjeblik, at du ikke havde lært noget som helst om dig selv og omverden. Hvem ville du være? Selvfølgelig kan man ikke forestille sig denne mulighed, men hvis du nu alligevel leger med tanken. Forestil dig, at du ikke har nogen historie, ingen minder, ingen forudbestemte meninger og holdninger. Hvem/hvordan ville du være? Du ville være en ren væren, en bevidsthed som er klar og åben, uden grænser og uden center.

Den du i dagligdagen referer til som "jeg", er ikke en enhed i sig selv, men en aktivitet i hjernen. Det er en konstruktion som får dig til at føle og tænke, at din rene og klare bevidsthed har de samme begrænsninger og skæbne som kroppen. Aktiviteten er altid i søgen efter at opnå kærlighed, lykke, penge, berømmelse osv. i fremtiden. Konstruktionen tillader dig ikke at være den du er; en ren bevidsthed i nuet.

Selvrealisering kan beskrives som en vej som har tre forskellige trin:

 • Første trin, er at opdage, at man ikke er kroppen og sindet, men en ren bevidsthed
 • Det andet trin er, at undersøge ihærdigt alle aspekter af bevidstheden og opdage, at den ikke har de samme begrænsninger som kroppen og sindet
 • Det tredje trin er at leve i harmoni med denne forståelse

Lykke er, at kende og være den man er. At glemme hvem man er, er årsagen til al ulykke.

Jeg har sat mig det som mit ene mål i livet, at finde ud af, hvem jeg er.

Min mentor i non-duality er Rupert Spira.

Kurser i Non-duality annonceres specielt.

 

 

 

 

 

 

  Kan vi stole på, hvordan vi ser verden?

  1)

  Se på billedet her nedunder. Er rude A mørkere end rude B, eller er de ens?

   

Hvis du lægger musen over billedet så flytter rude B sig over rude A og du kan sammenligne dem. De har den samme grå tone. Det er en illusion, at de er forskellige.

2)

  Er de gule linjer lige lange eller er den øverste linje længere end den nederste?

  Hvis du lægger musen over billedet så flytter den nederste linje sig op til den øverste og du kan sammenligne dem. De er lige lange.

  3)

  Har de røde linjer en bueform, eller er de direkte?

  Hvis du lægger musen over billedet så forsvinder baggrunden og du kan se, at der er tale om direkte linjer, ikke bueformede.